Contact
+4.0773.923.562

Protest împotriva abuzurilor din învăţământul bănăţean

Protest împotriva abuzurilor din învăţământul bănăţean

Asociatia Civică Banat constată cu îngrijorare creşterea numărului de fapte abuzive din şcolile din Timişoara, prin care se impun de către dascăli reguli, valori şi limite religioase şi politice unor copii aflaţi la vârsta la care nu pot lua decizii singuri şi nu pot alege ce este bine pentru ei. Acestea se produc în ciuda opţiunilor clar exprimate de părinţi şi contrar prevederilor curriculei şcolare.

După cum se ştie din presă, cazul elevului de clasa a IV-a de la Şcoala gimnazială nr. 19 din Timişoara care a fost obligat să participe, contrar voinţei sale şi a opţiunilor scrise ale părinţilor săi, este revoltător. Impunerea  prin voinţă unilaterală a unor concepte religioase aflate la limita patologiei şi părăsirea şcolii pentru a merge cu clasa la o biserică din Timişoara, fără aprobare, reprezintă abuzuri ale unui cadru didactic, îndreptate împotriva siguranţei fizice şi psihice ale copiilor.

Avem în vedere existenţa unui alt caz, la Şcoala gimnazială nr. 13. Un profesor de educaţie civică face de ani buni apologia unor partide politice în instituţia de învăţământ unde este salariat şi îndeamnă copii să-l urască pe actualul preşedinte al statului. Ceea ce face în mod repetat acest profesor reprezintă propagandă politică, faptă sancţionată de legea în vigoare.

Ne amintim deasemenea că în campania electorală din 2012, unii candidaţi pentru parlamentare, din care unul este acum ministru în Guvernul României, îndemnau elevii cu drept de vot ai Liceului tehnic „Azur” din Timişoara să voteze alianţa politică din care aceşti candidaţi făceau parte. Această ilegalitate, deşi a fost reflectată în presă la momentul respectiv, a fost trecută cu vederea de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

Toate aceste cazuri arată lipsa de respect faţă de libertăţile şi drepturile elevilor. Ele sunt incălcări flagrante ale legii, ignorarea conştientă a opţiunilor exprimate de către părinii şi reprezintă  abuzuri exercitate de unii profesori şi factori politici asupra elevilor. Constatăm totodată cu îngrijorare inexistenţa reacţiei instituţiilor statului faţă de prozelitismul religios din şcoli şi cârdăşia dintre unii factori de răspundere din învăţământul timişorean şi politicienii locali.

Susţinem demersul Asociaţiei Secular – Umaniste din România şi solicităm public Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş să comunice poziţia oficială a acestei instituţii faţă de toate aceste abuzuri şi măsurile imediate şi de lungă durată faţă de cei răspunzători şi pentru ca aceaste fapte să nu se mai producă în viitor.

Cerem direcţiunilor instituţiilor de învăţământ vizate să ia măsuri de urgenţă pentru sancţionarea profesorilor care abuzează de rolul pentru care sunt platiţi din bani publici să-l exercite, conform cadrului legal, al curriculei şcolare şi al bunei credinţe.

Modelarea conştiinţei elevilor credem că nu trebuie să presupună înregimentări doctrinare religioase şi politice, ci formarea unor caractere libere şi a unei generaţii deschise către nou şi inovaţie, care traieşte în secolul XXI, nu în vremea inchiziţiei feudale.

Consiliul Director

2 Comentarii - Scrie un comentariu
 • Edmund -

  Ma bucur ca am gasit pagina voastra! Si ma bucur ca ridicati probleme de interes social pentru comunitatea banateana. Eu am observat ca mai tuturor  strazilor Timisoarei l-i s-au schimbat numele. acum aveti numai nume de Nationalisti, chiar legionari, nume de martiri care nici nu exista, nume de sate din Republica Moldova care nu au nimic cu Timisoara! Dar Piata Küttel a disparut…:( Karl Küttel a fost cel care a instalat primul tramvai in Timisoara… Vre-o strada sau parc cu numele lui Wilhelm Mühle (cel care a facurt parcul rozelor pe banii lui) nu aveti?… Sunteti cam lipsiti de trecut ca si de viitor!

 • dumitru j -

  ofreligia !nuajunge ca ne faceti sa ne tirim ,pe coate si genunchi ?ca ati luat bani de la gurile atitor famili,ati umplut tara cu biserici ?in loc de scoli si csmine ,trenuri de joaca,piste de iciclete,terenuri de joaca si sport ! acestea sint cerintele noastr ! sa fie f clllllllar ! aveti prosti destui n,ui mai timpiti si pe bieti tineri cu minciunile voastre !ati reinventat tot felul de siretleni si minciuni a renascut cersitoria,injosirea omuli ! au aparut tot felul de vechi obiceiuri hotesti! ce mai vret ! voi popilor ! nu va ajunge tarlaua ?ati facut din numelelui d,zeu ! un paravan si il folositi ca sa va inbogatiti pe voi si familiile voastre ! nu fortatinota acusi veti pierde tot ce ati obtinut prin metodelevoastre josnice ! ,,mai lasatine domnilor cu inteligenta voastra sclipitoare ? ,,

 • Scrie un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.